Κοροναϊός: Λίγα λόγια από την GrESPEN

Μοιραστείτε αυτό το Post

Η πανδημία  COVID-19 (κορονοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2) προκαλεί ιδιαίτερες προκλήσεις και απειλές σε ασθενείς και στα σύστημα υγείας παγκοσμίως. Σημαντικό μέρος της κοινότητας επαγγελματιών υγείας της GrESPEN εμπλέκεται στη μάχη κατά του COVID-19, τόσο ως εργαζόμενοι σε ΜΕΘ ή σε παθολογικές ή Πνευμονολογικες κλινικές, όσο και σε Τμήματα Κλινικής Διατροφής σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα στη χώρα. Δεν χωράει αμφιβολία πως η υπερνίκηση των οξέων επιπλοκών και διατήρηση στη ζωή των ασθενών αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας. 

Εντούτοις πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στους συναδέλφους που δεν εμπλέκονται με το κομμάτι της Κλινικής Διατροφής, πως η διατροφική κατάσταση των ασθενών και η διατροφική φροντίδα που λαμβάνουν, επηρεάζει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την έκβαση.Ειδικά, αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές, λαμβάνοντας υπόψη πως σημαντικό μέρος των νοσούντων από COVID-19 είναι άτομα μεγαλύτερής ηλικίας, με ευπάθεια και συνοσηρότηρες, άτομα δηλαδή με αυξημένο  κίνδυνο για αρνητική έκβαση, αλλά και με ήδη μεγαλύτερη πιθανότητα ήδη εγκατεστημένης δυσθρεψίας. Παράλληλα, είναι γνωστό, πως ασθενείς που παραμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ και επιτυγχάνουν την επιβίωση παρά την ύπαρξη σημαντικών οξέων επιπλοκών, αντιμετωπίζουν περαιτέρω επιδείνωση της διατροφικής τους κατάστασης με προεξέχουσα την σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας. 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω η GrESPEN, συγκέντρωσε τις ως τώρα υπάρχουσες τεκμηριωμένες οδηγίες από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς για τους ασθενείς που πλήττονται από COVID-19 και με πίστη στην προσπάθεια βέλτιστης ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, που με αυταπάρνηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία COVID-19 προσφέρει τις βασικές οδηγίες στα ελληνικά, μαζί με ιδιαίτερα κατατοπιστικό σχετικό γραφικό υλικό. 

Στον ιστότοπο της εταιρίας τέλος μπορείτε να ανατρέξετε και στις πρόσφατες και ιδιαίτερα κατατοπιστικές τεκμηριωμένες οδηγίες της ESPEN στο σύνολό τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που αφορούν ασθενείς στη ΜΕΘασθενείς με συνοσηρότητεςγηριατρικό πληθυσμό, καθώς και  ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι